Lägga Golv Själv – Steg för Steg

Ett lantligt, charmigt trägolv eller modern parkett? Utbudet av golv är enormt och det finns en hel del som du behöver tänka på innan du sätter igång. Golvet ska se bra ut, vara praktiskt och hållbart. Med rätt verktyg och kunskaper är det lätt att själv lägga golv. Läs vidare så guidar vi dig genom processen!


golvabia
kährs
tarkett

Välj rätt golv

Välj ett golv som är behagligt att gå på och som passar ihop med rummets inredning i övrigt. Du bör också se till att golvet går att lägga på det aktuella underlaget. Nästan alla underlag fungerar, så länge det är friskt och torrt. Säkerställ att det finns tillräckligt med utrymme att bygga på höjden. Alla rum har olika användningsområden och utsätts för olika mycket slitage. Hallen ska klara både våta ytterkläder och grusiga stövlar. I köket blir det som bekant en hel del spill. Välj gärna extra slitstarka golv i dessa rum. Både parkettgolv och laminatgolv finns i moderna, slitstarka och vackra varianter. Du hittar en mängd varianter hos Tarkett, Kährs och Golvabia.  

Ska jag välja parkettgolv eller laminatgolv?

Parkettgolv består helt av trä och har ett ytskikt av ädelträ, till exempel lönn, ek eller bok. I parkettgolvet kan du se vackra kvistar, ådringar och naturliga färgskiftningar. Eftersom parkett består av äkta trä är golvet mjukt och behöver tas om hand för att åldras väl. Ett parkettgolv har en naturlig charm, men kan vara känsligt för solljus, slag och repor. En fördel med parkettgolv är att det går att slipa om ett antal gånger. Hur många gånger beror på ytskiktets ursprungliga tjocklek. På det sättet kan du lätt fräscha upp ditt golv och göra det som nytt igen. Laminatgolv består av flera olika lager som har smälts samman i en lamineringsprocess. Kärnan består av hårt sammanpressade träfiber. Laminatgolvets yttersta skikt är slitstarkt och har hög tolerans mot repor, vätska, solljus och värme. Golvet har ett tryckt dekorskikt som imiterar exempelvis trä eller klinkers. Laminatgolv går inte att slipa om, men ytans slitstarka material gör golvet motståndskraftigt vilket gör att det håller sig snyggt även på mycket lång sikt. Räkna med att det klassiska och charmiga parkettgolvet är känsligare och kräver mer underhållsarbete. Det tryckta laminatgolvet är tåligare ger inte samma naturliga känsla. Välj ett golv som passar för ditt hem och människorna som bor där. Ett fint golv. Lägga golv. En fotölj

Förberedelser inför golvläggning

Båda parkett och laminat innehåller trä, som är ett levande material. Det gör att golvet är rörligt, vilket innebär att det drar ihop sig och utvidgar sig beroende på temperatur och fukthalt. Därför ska du förvara förpackningarna med golvskivor inomhus i samma temperatur som där de ska läggas (minst 18 grader), ett par dagar före golvläggningen. Då ger du golvets trä möjlighet att anpassa sig till inomhustemperaturen. När golvet sedan läggs ska det alltid finnas en rörelsemån mot väggen, så att golvet har plats att expandera utan att det trycks mot väggen. Glipan mot väggen döljer du effektivt med en golvlist. Vilket underlaget som golvet ska läggas på har stor betydelse. Om underlaget har en tendens att svikta eller är ojämnt, kan du behöva förstärka underlaget med golvgips för att det ska bli mer stabilt. Ska du lägga golv där du tror att det kan uppstå fukt i underlaget, måste du spärra mot fukt med till exempel åldersbeständig plast. Ett ordentligt underlag ger ett bättre resultat och förlänger golvets livstid. Så var noga med underlaget, det sparar du både tid och pengar på.  

Golvläggning tillbehör verktyg Lägga golv – så gör du

När underlaget är förberett och städat, är det dags att lägga på ett stegdämpande material, som till exempel underlagsfoam eller lumppapp. Lägg gärna golvet i ljusets riktning, så syns inte skarvarna lika tydligt. Finns det fönster åt flera håll så ska du lägga golvet i den riktning som rummet är längst. Hur lätt det är att lägga golv själv beror på ditt val av golv. Parkettgolv kan vara mer komplicerade att lägga och känner du dig osäker så ska du kanske ska ta hjälp av en erfaren golvläggare. Idag finns det många parkettgolv och laminatgolv med olika typer av klickfunktioner som förenklar arbetet. Golven levereras alltid med anvisningar. Givetvis bör du först och främst välja golv med tanke på utseende och funktion. Men om det golv du väljer har en klickfunktion så kan du lägga det själv med hjälp av några få specialverktyg:

  • Slagkloss
  • Slagjärn
  • Distansklossar

Andra verktyg som du behöver::

  • Såg
  • Hammare
  • Tumstock
  • Penna
  • Vinkelhake

    Se till att du har avsatt gott om tid för att arbeta med golvläggningen. Ta gärna hjälp av vänner eller släkt om du har möjlighet till det. Om ni har gott om tid och är några som hjälps blir arbetet både lättare och roligare. Att lägga golv mot trösklar, dörrfoder och eventuella trappsteg kan vara lite klurigt. Men många av dagens klickgolv går att ta isär och sätta ihop igen upprepade gånger, vilket ger dig möjlighet att skarva och anpassa tills du är nöjd med resultatet. Ett stort utbud av golv

Till sist: välj golv av hög kvalitet

Köper du golv av låg kvalitet är det risk för dålig passform. Då får du ägna mycket tid åt att bokstavligen hamra in delarna i varandra. Dessutom är golv av låg kvalitet känsligare för stötar och slag. Det innebär att ditt golv snart kommer att se ganska tråkigt ut. Det är lätt att lockas av de låga priserna, men vi rekommenderar att du undviker billiga golv av låg kvalitet. Det lönar sig med andra ord att köpa golv av hög kvalitet. Hos väletablerade tillverkare som Tarkett, Kährs och Golvabia finner du ett stort utbud av slitstarka kvalitetsgolv. Du hittar säkert ett golv som faller dig i smaken och kan vara trygg med att du får ett golv som håller länge. Vi önskar dig lycka till med dina inköp och hoppas att du ska bli nöjd med ditt nya golv.

Fler inlägg

DIY – En gladare läshörna

Bohemiskt Naturnära – En Färgpalett Från Lycke

Carina Bergs Drömkåk

Cirkustak DIY – Så här Målar du ett Cirkustak

Camilla renoverar sin nyinköpta 20-tals lägenhet

Comfort Grey Skapar Din Hemkänsla

Ordinarie öppettider

Mån - Fre: 09:00 - 18:00 Lör: 09:30 - 14:00 Sön: Stängt

Proffsbutiken

Mån - Fre: 07:00 - 18:00 Lör: 09:30 - 14:00 Sön: Stängt