Cirkustak DIY – Så här Målar du ett Cirkustak

Hanna ”Hanns änglar” Östberg bor tillsammans med sin man Mikael och deras fyra barn i ett hus från 1916 i utkanten av Stockholm. I det här inlägget kommer vi att fokusera på ett utav rummen där Hanna och Mikael har skapat magi genom att måla ett cirkustak i dottern Lovisas rum.

FÖRBEREDELSER
Innan du börjar behöver du måla taket och en bit ner på väggen i en av färgerna som du tänker använda. I Hannas fall målade hon med den vita färgen. Detta för att det är den andra färgen, (ockra i Hannas fall), som är den man senare kommer att maskerar för.
 Du bör också fundera på vilken färg du vill ha på väggen. Hett tips är att använda en tredje kulör så att du skapar en kontrast mot de två takfärgerna.

Så hur gör man då? Nedan följer en ”Gör det själv” som kan sammanfattas i fyra steg:
1. Räkna och planera
2. Rita stödlinjer
3. Maskera
4. Måla

1. RÄKNA & PLANERA
Börja med att ta fram en schablon för halvcirklarna som avslutar cirkustaket på väggen. Hanna & Micke ville ha en hyfsat stor radie för att få en mjukare känsla. För att få det tog de ett segment av en lite större cirkel. Hanna och Micke använde locket från en tioliters färgburk som fick bli mall för halvcirkeln. Halvcirkeln ritades sedan ut på en bit kartong och klipptes ut. Se mall nedan.

Börja med att bestämma hur långt ner på väggen halvcirklarna ska målas. Här kan det vara bra att ta sig en titt i rummet och planera hur halvcirklarna hamnar vid fönster och dörrar. Gå runt med schablonen och känn på hur det kommer att bli.

Viktigt att tänka på är att du vill ha ett jämnt antal halvcirklar i rummet när alla väggar är planerade. Annars riskerar du att få två av samma färg när du har gått hela vägen runt. För att få ut en lämplig bredd på dina halvcirklar bestämmer du dig  för en bredd som känns bra. Sen mäter du omkretsen på rummet (summan av rummets alla sidor) och dividerar med bredden på halvcirkeln som du bestämt dig för.  Avrunda resultatet till närmsta jämna heltal. Slutligen dividerar du rummets omkrets med det jämna heltalet. Då får du en bredd på halvcirkeln som kommer att funka för projektet.

I Hannas exempel så ville hon ha runt 260 mm breda halvcirklar. Rummet har en omkrets på 12 576 mm.
12 576 / 260 = 48,37
Närmsta jämna heltal: 48
12 576 / 48 = 262
 Riktbredden blir 262 mm per halvcirkel och fick totalt 48 halvcirklar. Det ger henne 48 tårtbitar vilket innebär 24 vita och 24 ockra.

2. STÖDLINJER
När beräkningen och planering är klar är det dags att rita stödlinjer. Stödlinjerna kommer att vara smidiga att följa när det är dags att maskera. Använd dina beräknade bredder för varje vägg och börja med rita upp små punkter för den tänkta bredden så att du ser att du får plats med dina halvcirklar på väggen. När alla punkter är på plats kommer du tydligt att se om du har fått upp halvcirklarna rätt. Kontrollräkna gärna punkterna. Det ska vara ett jämnt antal när du räknar hela vägen runt rummet. Nästa steg är att använda schablonen för att rita halvcirklarnas stödlinjer.

3. MASKERA
Börja med att maskera tårtbitarna. Bestäm en första tårtbit som skall målas i den andra färgen och maskera “utanför” tårtbiten. Fäst tejpen på väggen en bit nedanför halvcirklarnas nedersta del och dra lodrätt upp till skarven mellan vägg och tak. Dra sedan tejpen till takets mitt. Se till att hamna på rätt sida om mitten. Det blir två tejpremsor per tårtbit och det är viktigt att tejpen hamnar på rätt sida av takets mitt för att tårtbiten ska få rätt form. Du maskerar sedan varannan tårtbit.

Sammanfattning:
– Maskera tårtbitarna först
– Gå lite längre ner på väggen för att förbereda för halvcirklarna
– Maskera varannan eller var fjärde, beroende på hur det blir i takets mitt

4. MÅLNING
För att få extra skarpa linjer är ett tips att måla in maskeringstejpen i takets första lager färg. Måla sedan takets andra färg. Se till att gå ner över halvcirklarna du ritade dit i de förberedande stegen så att du kan maskera mot väggfärgen sen.

Måla minst två gånger eller tills det täcker bra. Här kan det vara bra att ha en mindre roller och pensel till hands då det kan bli pilligt mot mitten. När färgen torkat ordentlig tar du bort maskeringstejpen. Eftersom du målade över stödlinjerna för halvcirklarna kommer du behöva rita dit dem igen på de tårtbitar du målat. Använd schablonen.

Ta fram den böjbara tejpen och maskera några millimeter ovanför halvcirklarnas stödlinjer.

Nästa yta som skall målas är väggen och då ska du måla över stödlinjerna, så se till att du inte tejpar över dem. Måla gärna in maskeringstejpen nu också för att förhindra läckage. Måla sedan väggen med lämplig färg och när det täcker bra och har torkat kan du ta bort tejpen.

"TA FRAM DEN MAGISKA BÖJBARA TEJPEN "

Tejpen går från takets mitt till en bit nedanför halvcirklarna som du ritat på väggen, anledningen till detta är att du kommer att måla tårtbitarna en bit nedanför halvcirklarnas egentliga storlek och anledningen till det, är den magiska böjbara tejpen som vi fick tips om hos Happy Homes säger Hanna.

Tejpen som Hanna använd är en flexibel böjbar maskeringstejp som är lätt att använda. Att maskera med en flexibel maskeringstejp är lättare än tror. Maskeringen av halvcirklarna gick både snabbt och enkelt. Ta fram den magiska böjbara tejpen och maskera några millimeter ovanför halvcirklarnas stödlinjer. Ni kommer att älska den där tejpen. Det kan lätt bli lite rörigt med tårtbitarna i mitten av taket med takrosetten eller en målad cirkel kan sopa det problemet under mattan.